Career Pathway

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Daily GK Dose

Indian Geography 

Q1. The largest union territory of India is:

a) Chandigarh

b) Puducherry

c) Andaman and Nicobar Island

d) Lakshadweep

 Q2. Which one of the following state has the longest coastline?

a) Maharashtra

b) Tamil Nadu

c) Gujarat

d) Andhra Pradesh

Q3. The Palk Bay lies between

a) Gulf of Kutch and gulf of Khambat

b) Gulf of Mannar and Bay of Bengal

c) Lakshadweep and Maldive Island

d) Andaman and Nicobar Island

Q4. Western Ghats are

a) Mountains

b) Plateaus

c) Escaepment of the plateaus

d) Hill

 Q5. The expression of earlist volcanic activity in India is found in

a) Dalma Hill of Bihar

b) North western  Deccan Pateau

c) Buldana district of Maharashtra

d) Kumaon Hill region

Q6. One of the states through which the Tropic of Cancer passes is

a) Jammu and Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Bihar

d) Jharkhand

Q7. Surface water resources are highest in

a) Ganga Plains

b) North-Eastern Ghat

c) Peninsular India

d) Indus Plain

 Q8. In which of the following Island of India an active volcano is found?

a) Car Nicobar Island

b) Nancowry Island

c) Barren Island

d) Maya Bunder Island

Q9. Consider the following statements

  1. Anaimudi, the highest peak of peninsular India
  2. Mahendragiri is the highest peak of Eastegrn Ghat

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) None of these

Q10. Which plateau is divided into malned and maidan?

a) Maharshtra Plateau

b) Karnatka Plateau

c) Telangana Plateau

d) None of the above

ANSWER:- 1-C, 2-C, 3-B, 4-C, 5-A, 6-D, 7-A, 8-C, 9-C, 10-B

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top