Career Pathway

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Delhi Sultanate

1. The name of the last Caliph of Baghdad appeared for the first time on coins of
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) lltutmish
(C) Alauddin Khalji
(D) Alauddin Masud Shah
2. Who is credited with reorganizing the Iqta system created by Mohammad Ghori?
(A) Aibek
(B) Balban
(C) Razia Sultan
(D) Alauddin Khalji
3. Which of the following is true about feroz Shah Tughlaq?
(A) He established a department of public works.
(B) He constructed a water clock and sun clock at Delhi.
(C) He formed a charity department.
(D) All of the above.
4. Match List I with List II and answer as per the codes given below
          List I                                       List II
(A) Mohmmad Bin                        1.Land revenue assessment Tughlaq based on actual measurement
(B) Firoz Tughlaq                          2. Restoration of the prestige of the crown
(C) Balban                                       3. Creation of department of agriculture
(D)Alauddin Khilji                        4. Creation of the Employment Bureau
Codes
     A B C D
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 1 4 2 3
5. The Sultan who desecrated the Puri jagannath templ and jwalamukhi temple at Kangra was
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Sikander Lodhi
(D) Firoz Shah Tughlaq
6. The comp ‘Swargadwari’, in which mohammad-bin-Tughlaq spent two and a half years was located on the banks of which river?
(A) Ganga
(B) Yamuna
(C) Gomti
(D) Son
7. Which Sultan described the recognition of the Caliph as the greatest honour he ever had?
(A) Sikander Lodhi
(B) Feroz ShahTughlaq
(C) Khizr Khan
(D) Jalaluddin Khalji
8. The Mongols under Chengez Khan invaded India, during the reign of
(A)Balban
(B) Lltutmish
(C) Qutubuddin Aibek
(D) Firoz Shah Tughlaq
9. The medieval Indian ruler who wanted to conquer the whole world and gave himself the title of ‘Second Alexander’ was
(A) Alauddin Khilji
(B) Mohamnad-bin Tughlaq
(C) Babur
(D) Akbar
10. The king was freed from his people and they from their king. On whose death did Badauni comment thus?
(A) Balban
(B) Alauddin Khilji
(C) Mohammad-bin-Tughlag
(D) Feroz Shah Tughlaq
Answers
1.b,2.b,3.d,4.a,5.d,6.a,7.a,8.b,9.a,10.c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delhi Sultanate

1. The name of the last Caliph of Baghdad appeared for the first time on coins of
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) lltutmish
(C) Alauddin Khalji
(D) Alauddin Masud Shah
2. Who is credited with reorganizing the Iqta system created by Mohammad Ghori?
(A) Aibek
(B) Balban
(C) Razia Sultan
(D) Alauddin Khalji
3. Which of the following is true about feroz Shah Tughlaq?
(A) He established a department of public works.
(B) He constructed a water clock and sun clock at Delhi.
(C) He formed a charity department.
(D) All of the above.
4. Match List I with List II and answer as per the codes given below
          List I                                       List II
(A) Mohmmad Bin                        1.Land revenue assessment Tughlaq based on actual measurement
(B) Firoz Tughlaq                          2. Restoration of the prestige of the crown
(C) Balban                                       3. Creation of department of agriculture
(D)Alauddin Khilji                        4. Creation of the Employment Bureau
Codes
     A B C D
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 1 4 2 3
5. The Sultan who desecrated the Puri jagannath templ and jwalamukhi temple at Kangra was
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Sikander Lodhi
(D) Firoz Shah Tughlaq
6. The comp ‘Swargadwari’, in which mohammad-bin-Tughlaq spent two and a half years was located on the banks of which river?
(A) Ganga
(B) Yamuna
(C) Gomti
(D) Son
7. Which Sultan described the recognition of the Caliph as the greatest honour he ever had?
(A) Sikander Lodhi
(B) Feroz ShahTughlaq
(C) Khizr Khan
(D) Jalaluddin Khalji
8. The Mongols under Chengez Khan invaded India, during the reign of
(A)Balban
(B) Lltutmish
(C) Qutubuddin Aibek
(D) Firoz Shah Tughlaq
9. The medieval Indian ruler who wanted to conquer the whole world and gave himself the title of ‘Second Alexander’ was
(A) Alauddin Khilji
(B) Mohamnad-bin Tughlaq
(C) Babur
(D) Akbar
10. The king was freed from his people and they from their king. On whose death did Badauni comment thus?
(A) Balban
(B) Alauddin Khilji
(C) Mohammad-bin-Tughlag
(D) Feroz Shah Tughlaq
Answers
1.b,2.b,3.d,4.a,5.d,6.a,7.a,8.b,9.a,10.c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top