Career Point Shimla

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Forest and Wildlife

Forest and Wildlife
1. In India forests account for about ………of land surface.
a. 11%
b. 22%a
c. 33%
d. 14%
2. Which one of the following pairs is not correctly matched?
   National Park              :State
a. Kanha National Park              :Madhya Pradesh
b. Sultanpur national park         :Haryana
c. Ranthambore National park   :Gujarat
d. Bandipur National park          :Karnataka
3. Kagiranga National Park is Famous for
a. Rhinoceros
b. Tiger
c. Rion
d. Crocodile
4. Tree cover is maximum in
a. East Deccan
b. Northern Plains
c. West Coast
d. East Coast
5. Which of the following has the maximum Mangrove Vegetation?
a. Andman and Nicobar Iceland
b. Odisha
c. Gujarat
d. Maharashtra
6. Open stunted forests with bushes and small trees having long roots and sharp thorns or sharp thorns or spines are commonly found in
a. Eastern Odisha
b. North- Eastern Tamil Nadu
c. Shivalik and Terai region
d. Western Andhra Pradesh
7. Nanda Devi Peak forms a part of
a. Asom Himalayas
b. Kumaon Himalayas
c. Nepal Himalayas
d. Punjab Himalayas
8. Which of the following trees are mainly found in Western Ghats and Satpura range of Madhya Pradesh
a. Sandalwood
b. Pine
c. Sal
d. Teak
9. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House?
a. Akbar Nama
b. Babar Nama
c. Humayun Nama
d. Badshah Nama
10. The typical area of ‘Sal forest in the India’2
a. On the Western Ghats
b. Between the Tapti and Narmada
c. To north east of the Godavari
d. On the malwa plateau
Answer
1. B, 2. C, 3. A, 4. C, 5. A, 6. D, 7. B, 8. C,9. C, 10. A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forest and Wildlife

Forest and Wildlife
1. In India forests account for about ………of land surface.
a. 11%
b. 22%a
c. 33%
d. 14%
2. Which one of the following pairs is not correctly matched?
   National Park              :State
a. Kanha National Park              :Madhya Pradesh
b. Sultanpur national park         :Haryana
c. Ranthambore National park   :Gujarat
d. Bandipur National park          :Karnataka
3. Kagiranga National Park is Famous for
a. Rhinoceros
b. Tiger
c. Rion
d. Crocodile
4. Tree cover is maximum in
a. East Deccan
b. Northern Plains
c. West Coast
d. East Coast
5. Which of the following has the maximum Mangrove Vegetation?
a. Andman and Nicobar Iceland
b. Odisha
c. Gujarat
d. Maharashtra
6. Open stunted forests with bushes and small trees having long roots and sharp thorns or sharp thorns or spines are commonly found in
a. Eastern Odisha
b. North- Eastern Tamil Nadu
c. Shivalik and Terai region
d. Western Andhra Pradesh
7. Nanda Devi Peak forms a part of
a. Asom Himalayas
b. Kumaon Himalayas
c. Nepal Himalayas
d. Punjab Himalayas
8. Which of the following trees are mainly found in Western Ghats and Satpura range of Madhya Pradesh
a. Sandalwood
b. Pine
c. Sal
d. Teak
9. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House?
a. Akbar Nama
b. Babar Nama
c. Humayun Nama
d. Badshah Nama
10. The typical area of ‘Sal forest in the India’2
a. On the Western Ghats
b. Between the Tapti and Narmada
c. To north east of the Godavari
d. On the malwa plateau
Answer
1. B, 2. C, 3. A, 4. C, 5. A, 6. D, 7. B, 8. C,9. C, 10. A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top