Career Point Shimla

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Fundamental Duties

Fundamental Duties
1.The Fundamental duties of a citizen include
1.Respect for the constitution, the national flag and the anthem.
2.To develop the scientific temper.
3.Respect for the government.
4.To protect wildlife.
Codes
(a) 1,3 and 4
(b)1and 4
(c)1,2and 3
(d)1,2and 4
2. The Fundamental duties were included in the constitution with the idea of
(a) Giving more importance to the fundamental rights
(b) Curving subversive and unconstitutional activities
(c) Preventing abuse of fundamental rights
(d) Giving more powers to the executive
3.Which one of the following is a fundamental duty in india?
(a) Separation of judiciary from executive
(b) Tovalue and preserve the rich heritage of ours composite culture
(c) Free and compulsory education for children
(d) Abolition of untouchability
4. Which one of the following in not a fundamental duty?
(a)To respect the national anthem
(b)To safeguard public property
(c) To protect monuments and places of public importance
(d) To protect and improve the natural environment
5. Which one of the following is incorrect?
(a)Fundamental duties are the part of the fundamental rights
(b)Fundamental duties are not a part of the fundamental rights
(c)Fundamental duties are enumerated in the part lV a of Indian constitution
(d)Article 51 A explains 11 duties of every citizen of India
6. Whicho of the following is/are among the fundamental duties of citizens laid down in the Indian constitution?
1.To preserve the rich heritage of our composite culture.
2.To protect the weaker sections from social injustices.
3.To develop the scientific temper and spirit of enquiry.
4.To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity.
Select the correct answer from the given codes
(a)1 and 2
(b)only 2
(c)1,3 and 4
(d)1,2,3 and 4
7.Fundamental duties were included in the constitution ofindia on the recommendation of
(a)Balwant rai Mehta committee
(b)Lyngen committee
(c)Swarn singh committee
(d)Thakkar committee
8.Fundamental duties do not enjoy any
(a)Social sanction
(b)Moral sanction
(c)political sanction
(d)legal sanction
9..Which of the following is/are among ahe fundamental duties of citizens laid down in the indian constitution ?
1.To preserve the rich heritage of our composite culture..
2.To protect the weaker sections from social injustice.
3.To develop the scientific temper and spirit of inquiry.
4.To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity.
Select the corret answer using the codes given below
(a)1 and 2
(b)only 2
(c)1,3 and 4
(d)1,2,3 and 4
10.Which one of the following committees recommended the legal provisions for the implementaeion of some of the fundamental duties?
(a)Swarn singh committee
(b)Tsakkar committee
(c)Verma committee
(d)lyyangar committee
Answers
1.d,2.b,3.b,4.c,5.a,
6.c,7.c,8.d,9.c,10.c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top