Career Pathway

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Indian Geography :Industries

INDUSTRIES
1. Maximum number of sugar factories area are located in
a. Uttar Pradesh
b. Tamil Nadu
c. Bihar
d. Asom
2. Which of the following steel plants was started in 1965 in India with west German collaboration
a. Jamshedpur-Tata steel plant
b. Bokaro steel plant
c. Durgapur steel plant
d. Rourkela steel plant
3. “ Manchester” of south India is
a. Coimbatore
b. Madurai
c. Bengaluru
d. Chennai
4. In the context of India’s Five year plan,a shift in the pattern of industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begins in
a. Fourth plan
b. Sixth plan
c. Eight plan
d. Tenth plan
5. Consider the following pairs
1. Ashok Leyland : Hinduja group
2. Hindalco : AV Birla Group
3. Suzion Energy : Punj Lloyd Group
a. 1 and 2
b. Only 2
c. 1 and 3
d. 1,2 and 3
6. Consider the following statements
4. MMTC Limited is India’s largest international trading organisation
5. Neelanchal ispat Nigam Limited has been set up by MMTC jointly with the Government of Odisha
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
7. Which one of the following oil fields of india is the oldest and still producing oil
a. Bombay High
b. Digboi
c. Ankleshwar
d. Nahar
8. Which one of the following sequences of the soil refineries of India as they occur from South to North is correct
a. Koishi-Mangalore –Mumbai-Koyali
b. Koyali-Mumbai –Mangalore-Koyali
c. Kochi-Mumbai-Manglore-Koyali
d. Manglore-Kochi-Mumbai-Koyali
9. Which of the following statements is not correct
a. Rourkela steel planet, the first integrated steel planet in the public sector of India was set –up with the soviet union collaboration
b. Salem steel planet is a premier is a premier producer of stainless steel in India.
c. Maharashtra Elektrosmelt Ltd is a subsidiary of the steel Authority of India ltd
d. Vishakhapatnam steel plant is a unit of the Rashtrya ispat Nigam ltd
10. The visvesvaraya iron and steel ltd is located at
a. Bengaluru
b. Bhadravati
c. Mangalore
d. Mysore
Answers
1.a 2.d 3.a 4.c 5.a 6.c 7.b 8.a 9.a 10.b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top