Career Point Shimla

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Indian Geography -Resources

 Indian Geography -Resources
1.Which one of the following is known as the pearl city?
(a)Kandla
(b)Tuticorin
(c)Hyderabad
(d)Kochi
2.Which of the following places is associated with copper mining?
(a)kolar
(b)Khetri
(c)mayurbhanj
(d)Gaya
3. With reference to the mineral sources of india ,consider the following pairs
1. copper : Jharkhand
2. Nickel : Odisha
3. Tungsten : Kerale
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a)1 and 2
(b)only 2
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3
4. Anantapur district in Andhra Pradesh in famous for
(a)Copper
(b)zinc
(c)mica
(d)Gold
5.Match the following
  List 1                          List 2
A.Limestone              1.Kerala
b.Kyanite                    2.Madhya Pradesh
c.Sillimanite              3.Gujarat
d.Salt                          4.Jharkhand
codes
      A    B   C  D
(a)  2   4   1    3
(b)  4   2   1   3
(c)  1    2  4   3
(d)  1   4  2   3
6.In the context of altermative sources of energy,ethanol as a viable bio-fuel can be obtanined from
(a)potato
(b)rice
(c)sugarcane
(d)wheat
7.The highest grade and best quality coal is
(a)lignite
(b)anthracite
(c)bituminous
(d)peat
8.Which one among the among the following is not a source of renewable energy?
(a)hydroelectricity
(b)Solar energy
(c)Fuel cell
(d)Wind energy
 9.Among the following states which one does not have any significant coal resources?
(a)Andhra Pradesh
(b)Bihar
(c)Chhattisgarh
(d)Maharashtra
10Match List l with list ll and select the correct answer using the codes given below the lists.
List 1                           list 2
(Atomic Power         (State)
Plants/heavy
Water plants)
A.Thai                    1.Andhra Prades
B.Manuguru        2.Gujarat
C.Kaiga                 3.Maharashtra
D.Kaiga                4.Rajasthan
                               5.Karnatak
Codes
       A    B   C   D
(a)   2  1    4    5
(b)  3   5   2     1
(c)  2   5   4     1
(d)  3  1   2     5
Answers:
1.c,2.b,3.b,4.d,5.a,6.c,7.b,8.c,9.d,10.a

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top