Career Pathway

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Indian Geography -Transport

1. Which one among the following is a correct sequence of the Indian ports from North to South?
a) Haldia-Kandla-Paradeep-Kochi
b) Kandla- Hadia-Paradeep-Kochi
c) Kandla-Halda-Kochi-Paradeep
d) Kochi-Kandla-Haldia-Pardeep
2. Match List 1 (Name of the shipyard) with List 119Location) and select the correct answer using the codes given below
List I                                                                  List II
(Name of the shipyard)                                      (Location)
A. Hindustan shipyard                                        1. Kolkata Limited
B. Garden Reach shipbuilders                             2. Vasco-da-Gama
C. Goa shipyard Limited                                      3. Mumbai
D. Mazagon Dock                                               4. Vishakhapatnam Limited
CODES:
A B C D A B C D
a) 4 2 1 3 b) 3 1 2 4
c) 4 1 2 3 d) 3 2 1 4
3. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?
a) Kochi(cochin)
b) Dahej
c) Paradip
d) New Mangalore
4. In which one of the following states has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?
a. Andhra Pradesh
b. Karnataka
c. Kerala
d. Tamil Nadu
5. Which one of the following is the longest National Highway in India?
a. NH 2
b. NH 7
c. NH 8
d. NH 31
6. The Varanasi Kanyakumari National Highway is called
a. NH 8
b. NH 7
c. NH 12
d. NH 9
7. Which of the following National Highway routes is the longest?
a. Agra-Mumbai
b. Chennai-Thane
c. Kolkata-Hajira
d. Pune –Machilipatnam
8. Which one of the following numbered Rajdhani trains covers the longest distance
a. 12429 Bangalore city junction
b. 12431 Trivandrum Central
c. 12433 Chennai Central
d. 12435 Dibrugarh Town
9. In Bihar. Air services are provided by
a. Only Indian Airlines
b. Only Sahara Airlines
c. Only Royal Nepal Airlines
d. Indian Airlines, banned now and Royal Nepal Airlines
10. Patna international Airport is directly connected with
a. Kathmandu (Nepal) New Delhi,Kolkata,Mumbai,Lucknow,Varanasi and Ranchi
b. Bangalore, Hyderabad and Dhaka
c. Islamabad, Dhaka and Bangalore
d. Washington, Dhaka and Chennai
Answers.
1.b, 2.c, 3.b, 4.a, 5.b, 6.b, 7.c, 8.b, 9.d, 10.a

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Indian Geography -Transport

1. Which one among the following is a correct sequence of the Indian ports from North to South?
a) Haldia-Kandla-Paradeep-Kochi
b) Kandla- Hadia-Paradeep-Kochi
c) Kandla-Halda-Kochi-Paradeep
d) Kochi-Kandla-Haldia-Pardeep
2. Match List 1 (Name of the shipyard) with List 119Location) and select the correct answer using the codes given below
List I                                                                  List II
(Name of the shipyard)                                      (Location)
A. Hindustan shipyard                                        1. Kolkata Limited
B. Garden Reach shipbuilders                             2. Vasco-da-Gama
C. Goa shipyard Limited                                      3. Mumbai
D. Mazagon Dock                                               4. Vishakhapatnam Limited
CODES:
A B C D A B C D
a) 4 2 1 3 b) 3 1 2 4
c) 4 1 2 3 d) 3 2 1 4
3. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?
a) Kochi(cochin)
b) Dahej
c) Paradip
d) New Mangalore
4. In which one of the following states has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?
a. Andhra Pradesh
b. Karnataka
c. Kerala
d. Tamil Nadu
5. Which one of the following is the longest National Highway in India?
a. NH 2
b. NH 7
c. NH 8
d. NH 31
6. The Varanasi Kanyakumari National Highway is called
a. NH 8
b. NH 7
c. NH 12
d. NH 9
7. Which of the following National Highway routes is the longest?
a. Agra-Mumbai
b. Chennai-Thane
c. Kolkata-Hajira
d. Pune –Machilipatnam
8. Which one of the following numbered Rajdhani trains covers the longest distance
a. 12429 Bangalore city junction
b. 12431 Trivandrum Central
c. 12433 Chennai Central
d. 12435 Dibrugarh Town
9. In Bihar. Air services are provided by
a. Only Indian Airlines
b. Only Sahara Airlines
c. Only Royal Nepal Airlines
d. Indian Airlines, banned now and Royal Nepal Airlines
10. Patna international Airport is directly connected with
a. Kathmandu (Nepal) New Delhi,Kolkata,Mumbai,Lucknow,Varanasi and Ranchi
b. Bangalore, Hyderabad and Dhaka
c. Islamabad, Dhaka and Bangalore
d. Washington, Dhaka and Chennai
Answers.
1.b, 2.c, 3.b, 4.a, 5.b, 6.b, 7.c, 8.b, 9.d, 10.a

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top