Career Point Shimla

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

MCQs of HP GK(Allied Exam held on 2015)

MCQs of HP GK(Allied Exam held on 2015)
1. Which river divides Sirmaur District of H.P. into two almost equal parts?
(A) Bata
(B) Andhra
(C) Giri
(D) Yamuna
2. Which region of H.P. gets minimum rain annually ?
(A) Spiti
(B) Pangi
(c) Seraj
(D) Dodra Kawar
3. In which District of H.P. is Lama dal lake ?
(A) Kangra
(B) Kinnaur
(C) Chamba
(D) Lahaul-Spiti
4. Which one of the following rivers is a tributary of Spiti river ?
(A) Tegpo
(B) Patsari
(C) Spin
(D) Phojal
5. Which river of H.P. is called by the local people as river of sorrow ?
(A) Siul
(B) Uhal
(C) Bantr
(D) Swan
6. With which deity is Manikaran (in Kullu Valley ) associated ?
(A) Varuna
(B) Shiva
(C) Vishnu
(D) Indra
7. Which of the following waterfalls is not in Chamba District ot H.P.?
(A) Satdhara
(B) Kopra
(C) Kalika
(D) Dhanekha
8. Which is the iargest glacier in H.P ?
(A) Dudhon
(B) Mukkila
(C) Bara Shigri
(D) Beas Kund
9. In which district of H.P. is cholang peak ?
(A) Sirmaur
(B) kullu
(C) Shimla
(D) Kangra
10. Which pass joins kangra and chamba ?
(A) Waru
(B) Drati
(C) Kalicho
(D) Tamsar
11.Which of the following is not kullu vaiiey of H.P. ?
(A) Nehru Kund
(B) Roerich Art Gallery
(C) Naggar castle
(D) Tapovan
12. Which village of Shimla District was swept away by the Andhra river in 1997 ?
(A) Kupari
(B) Chtrgaon
(C) Jharag
(D) Arhal
13.In which locality of chamba is harirai temple ?
(A) Hardaspura
(B) Jansali
(C) Chaugan
(D) Parel
14. At which place in Una District of H.P. is Pir Nigaha fair celebrated?
(A) Basholi
(B) Amb
(C) Ambota
(D) Babhaur
15. Which festival is celebrated mainly by the Gaddis in H.P.?
(A) Shand
(B) Bhoj
(C) Nawala
(D) Bhunda
16.In which month is Nalwari fair celebrated in Bilaspur H.P. ?
(A) February
(B) March
(C) April
(D) May
17. In which region of H.P. is Baghati dialect spoken ?
(A) Shimla
(B) Sirmaur
(C) Bilaspur
(D)Solan
18. Where is fruit Demonstration Farm in district of H.P. ?
(A) Saloh
(B) Snjoli
(C) Jhalera
(D) Pubbowal
19. When Did H.P.Abolition of big landed estates act receive presidential assent ?
(A) 1952
(B) 1953
(C) 1954
(D) 1955
20. With which region of H.P. is devil dance mainly associated ?
(A) Chamba
(B) Lahaul-Spiti
(C) Kinnaur
(D) Kullu
Answer Key
1.c,2.a,3.c,4.a,5.d,6.b,7.d,8.c,
9.d,10.d,11.d,12.b,13.c,14.a,15.c,
16.b,17.d,18.b,19.c,20.b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top