Career Point Shimla

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Structure of Indian economy

Structure of Indian economy
1. Which one of the following is the most appropriate method to measure the economic growth of a country
a. National Income
b. Net National produce
c. Gross Capital formation
d. Gross Domestic product
2. ‘India is regarded as a country of demographic Dividend’. This is due to
a. Its high population in the age group below 15 years
b. Its high population in the age group of 15-64 years
c. Its high population in the age group above 65 years
d. Its high total population
3. A country’s natural capital includes all of the following Except
a. Forest
b. Water
c. Roads
d. Minerals
4. What percentage of the total population of the world resides in India , as estimated in 2011?
a. 15
b. 17.5
c. 20
d. 22.5
5. Which of the following is used for the measurement of distribution of income?
a. Laffer Curve
b. Engel’s Law
c. Gini-Lorenz Curve
d. Philip Curve
6. During which decade did the population record a negative growth rate in India ?
a. 1921-1931
b. 1911-1921
c. 1941-1951
d. 1931-1941
7. Consider the following
i. Hotels & Restaurants
ii. Motor transport undertakings
iii. Newspaper Establishments
iv. Privates Medical Institutions
The employees of which of the above can have the ‘Social Security Coverage under employees’ State Insurance Scheme?
a. 1, 2, 3 and 4
b. 1, 2 and 3
c. 2 and 3
d. 3 and 4
8. Consider the following features
i. Pre- Dominance of Agriculture.
ii. Pre- Dominance of Industry.
iii. Low per capita income.
iv. Massive unemployment
Which of the features given above is/are the characteristics of Indian Economy?
a. 1,2,3 and 4
b. 1, 2, and 3
c. 1,2 and 4
d. 1, 3 and 4
9. Consider the following
i. Equitable allocation of resources
ii. Generation of employment
iii. Tax concession to big Corporates
iv. Universalisation of public distribution system
Which of the public services given above is/are Major factor/factors which can bring ‘inclusive growth’ in our country ?
a. 1,2,3 And 4
b. 1,2 and 3
c. 1,2 and 4
d. 1,3 and 4
10. Which of the following institutions prepare the national income Estimates in India?
a. Planning Commission
b. Reserve Bank Of India
c. Central Statistical Organization
d. Indian Statistic Institute
Answers
1. D, 2. B, 3. C, 4. B, 5. C, 6. B, 7. A, 8. C, 9. C, 10. C

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top