Career Point Shimla

+91-98052 91450

info@thecareerspath.com

Union and its territory

Union and its territory
1. The constitution of India describe India as
a. A federation of State and union territories
b. A Union of States
c. Bharatvarsh
d. A federated Union
2. Which commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganization Act, which created the states Punjab and Haryana?
a. Dhar Commission
b. Dass commission
c. Sash Commission
d. Mahajan commission
3. Article 1 of the constitution of India declares India as
a. Federal State
b. Quasi – Federal state
c. Unitary State
d. Union of state
4. Consider the following statements the creation of a new State in India from The creation of a new State in India from an Existing State involves the consent of the
i. Supreme Court
ii. Legislature of the state concerned
iii. President
iv. Parliament
Codes
a. 1,2 and 3
b. 2, 3 and 4
c. 1 and 4
d. 1 , 2, 3, and 4
5. The States of the Indian union can be re organized or their boundaries altered by
a. An executive order of the union government with the consent of the concerned state government
b. The union parliament by a simple majority in the ordinary process of legislation
c. Two –thirds majority of both the houses of parliament
d. Two- thirds majority of both the houses of parliament and the consent of the concerned State legislature
6. Among the following states, which one was formed last ?
a. Andhra Pradesh
b. Gujarat
c. Karnataka
d. Punjab
7. By which one of the following constitutional amendment Delhi has become National Capital Region (NCR)
a. 61st Amendment
b. 69thAmendment
c. 71st Amendment
d. 79th Amendment
8. The power of curve out a new state is vested in
a. The parliament
b. The president
c. The council of ministers
d. State’s reorganization Commission
9. Which of the following is not correctly matched?
         UT                           Executive
a. Andaman and Nicobar  : Governor
b. Chandigarh                  : Chief commissioner
c. Lakshadweep               : Administrator
d. Daman and diu             : Lt governor
10. The parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing international treaties.
a. With the consent of all the states
b. With the consent of the majority of states
c. with the consent of the states concerned
d. Without consent of any state
Answers
1. B,2. B,3. D,4. B,5. B,6. D,7. D,8. A,9. A,10. D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Union and its territory

Union and its territory
1. The constitution of India describe India as
a. A federation of State and union territories
b. A Union of States
c. Bharatvarsh
d. A federated Union
2. Which commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganization Act, which created the states Punjab and Haryana?
a. Dhar Commission
b. Dass commission
c. Sash Commission
d. Mahajan commission
3. Article 1 of the constitution of India declares India as
a. Federal State
b. Quasi – Federal state
c. Unitary State
d. Union of state
4. Consider the following statements the creation of a new State in India from The creation of a new State in India from an Existing State involves the consent of the
i. Supreme Court
ii. Legislature of the state concerned
iii. President
iv. Parliament
Codes
a. 1,2 and 3
b. 2, 3 and 4
c. 1 and 4
d. 1 , 2, 3, and 4
5. The States of the Indian union can be re organized or their boundaries altered by
a. An executive order of the union government with the consent of the concerned state government
b. The union parliament by a simple majority in the ordinary process of legislation
c. Two –thirds majority of both the houses of parliament
d. Two- thirds majority of both the houses of parliament and the consent of the concerned State legislature
6. Among the following states, which one was formed last ?
a. Andhra Pradesh
b. Gujarat
c. Karnataka
d. Punjab
7. By which one of the following constitutional amendment Delhi has become National Capital Region (NCR)
a. 61st Amendment
b. 69thAmendment
c. 71st Amendment
d. 79th Amendment
8. The power of curve out a new state is vested in
a. The parliament
b. The president
c. The council of ministers
d. State’s reorganization Commission
9. Which of the following is not correctly matched?
         UT                           Executive
a. Andaman and Nicobar  : Governor
b. Chandigarh                  : Chief commissioner
c. Lakshadweep               : Administrator
d. Daman and diu             : Lt governor
10. The parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing international treaties.
a. With the consent of all the states
b. With the consent of the majority of states
c. with the consent of the states concerned
d. Without consent of any state
Answers
1. B,2. B,3. D,4. B,5. B,6. D,7. D,8. A,9. A,10. D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top